Здраве - Полезно
 

Цветето на живота Каланхое

Автор: Теодора Георгиева - Публикация: 03, December, 2012, 22:42

                  Цветето Каланхое

 

  Родината на цветето каланхое е остров Мадагаскар. В семейство Каланхое има над 200 вида, но с лечебни свойства се славят само каланхое дегремонтиана и каланхое пината.  А в домашни условия можете да си отглеждате каланхое дегремонтиана. Цветето има червени цветчета. Предците ни са го наричали " домашен доктор", " домашна аптека", " цвете на живота''. А в Европа е известно като " дървото на Гьоте", понеже известният немски поет и философ го е наблюдавал и изследвал и е открил много от лечебните му свойства.

 

             Лечебните свойства на каланхое

 

  Цветето каланхое има изключително лечебни свойства, а именно сокът от стъблата и цветчетата е най- полезен и лечебен. В него се съдържат желязо, алуминий, калий, калций, силиций, манган и мед. Той притежава противовъзпалителни свойства. А ако имате рани на изгаряне или измръзване, каланхоето ще ги премахне с магическа пръчка.

 

     Против хрема:

 

  В сезона на настинките и гриповете против хрема ще ви помогне вълшебното каланхое. Смачкайте лист от цветчето докато се получи полутечна каша. Поставете кашицата в двете ноздри и след това легнете. Ще започнете да кихате, заради отделящите се фитонициди. А след няколко минути няма и да има следа от хремата и запушения нос.

 

   Против синузит:

 

  А ако  хремата ви се е задълбочила и е преминала в синузит, отново на помощ се притичва каланхоето.  Сокът от цветето се преварява във вода в съотношение 1: 2. След това се смърка с ноздрите. След няколко  дни синузитът ще отшуми.

 

    Против разширени вени:

 

  Ако краката ви са осеяни от неприятните разширени вени, можете да намажете краката си със следната настойка. Напълнете до половина половинлитрова тъмна бирена бутилка със ситно нарязани листа от каланхое  и след това допълнете до горе със спирт или водка. Оставете настойката да престои 7 дни на тъмно и след това  мажете краката си вечер. Правете го в продължение на 4 месеца, за да изчезнат разширените вени.

 

    Против рани:

 

  Каланхоето помага срещу гнойни и кървяващи рани, кожни обриви и екземи.  За целта счукайте в хаванче 1- 2 свежи листа до получаване на каша. След това поставете кашата в марля и нанесете върху раната.

 

   Освен, че ще имате лечебно цвете в стаята си, каланхоето ще краси дома ви и с нежните си цветчета.

 

  Снимки : Интернет